Site » Utilizarea programelor specializate in proiectarea tiparelor produselor vestimentare
 

In perioada 21.05.-10.06. 2012 s-a desfasurat in Polonia mobilitatea in cadrul proiectului Leonardo da Vinici nr. LLP-LdV/IVT/2011/RO/330, cu titlul “Utilizarea programelor specializate in proiectarea tiparelor produselor vestimentare” proiect fiantat de  Comisia Europeana, realizat cu sprijinul ANPCDEFP. La proiect au participat un numar de 15 eleve de clasa a-X-a profil tehnic, domeniul Industrie textilă şi pielărie, calificarea Tehnician designer vestimentar, nivel trei de calificare.
În timpul plasamentului elevii au achiziţionat cunoştinţe privind funcţiile soft-ului FDS utilizat la proiectarea tiparelor în sistem informatizat, module componente, structura fiecărui modul (meniuri, iconuri, directoare, comenzi şi funcţiile acestora), verificarea prin exerciţiu a funcţiilor modulelor componente ale sistemului.
Abilităţile dobândite de elevi în urma parcurgerii stagiului de formare au avut  in vedere comunicarea în limba engleză, procesarea datelor privind construcţia-gradarea-multiplicarea tiparelor, realizarea tiparelor de model, construcţia şabloanelor şi prelucrarea conturului acestora, verificarea calităţii proiectării prin măsurarea dimensiunilor reperelor proiectate, realizarea încadrării şabloanelor în funcţie de particularităţile materialului, realizarea operaţiilor de şpănuire şi tăiere automata a pieselor produsului.
Printre competenţele profesionale dobândite de elevele participante se pot enumera: dezvoltarea capacităţii de lucru în echipă şi comunicare privind construirea tiparelor produselor de îmbrăcăminte, spirit de initiativă şi adaptare la situaţii noi întâlnite la deservirea instalaţiilor automatizate, asumarea răspunderii pentru activităţile desfaşurate în secţiile de proiectare şi croire automată a produselor, capacitatea de a stabili relaţii de comunicare interculturale cu personalul de instruire din organizaţia de primire CORPO, identificarea soluţiilor de rezolvare a diferitelor probleme privind selectarea şi procesarea datelor.
Partenerii implicati in derularea proiectului au fost: Liceul “Stefan Procopiu” Vaslui ca organizatie de trimitere, firma CORPO - Polonia ca organizatie de primire si Aviva-Polonia ca organizatie intermediara.
Activitatea de instruire practica s-a desfasurat in cadrul firmei CORPO, firma ce desfasoara activitati de proiectare si realizare a produselor vestimentare pentru productia interna dar si pentru export, sub indrumarea tutorelui de stagiu d-l Wieslaw Woicjk. In prima zi de lucru, acesta ne-a prezentat pe scurt firma CORPO, activitatile pe care le desfasoara, dotarile, ne-a vorbit despre proiectul FOSO - program de formare a profesorilor in domeniul designului vestimentar. A precizat ca are o buna colaborare cu ministerul invatamantului din Polonia, avand perspective largi pentru viitorul acestui domeniu. A urmat instruirea privind normele de sanatate si securitate in munca si evaluarea initiala constand in sustinerea unei probe practice privind abilitati de utilizare a calculatorului si completarea unui chestionar vizand notiuni legate de procesul de productie.
In urmatoarele opt zile activitatile s-au desfasurat in orasul Wroclaw iar elevele participante au invatat sa utilizeze programul de proiectare InvenTex- FDS si CAD, au realizat schite de produs utilizand diverse functii, au construit pas cu pas tiparul de baza pentru produsul fusta femei, au invatat sa modifice forma reperelor prin transformare in model si sa obtina sabloanele si toate datele ce trebuie inscriptionate pe fiecare reper.
In prima saptamana, dupa programul de lucru elevele au paricipat la cursuri de limba engleza in care au aprofundat notiuni de gramatica, au facut exercitii de conversatie utilizand termeni de specialitate si au desfasurat diferite jocuri. 
Ultimele sase zile de stagiu s-au desfasurat in orasul Paczkow si participantele au luat contact cu mediul de productie din fabrica firmei. Astfel au putut observa componentele masinilor de spanuit, decupat si termolipit, modul de functionare si deservire. Sub indrumarea tutorelui de stagiu dar si sub supravegherea lucratorilor, elevele au efectuat diferite faze de lucru la masinile mentionate. Au mers putin si in sectia de confectionare unde au putut vedea masini de cusut simple si speciale, moderne, cu comanda electronica si chiar au facut operatii de proba la unele masini remarcand diferenta fata de cele clasice.
   Zilnic activitatea participantelor a fost evaluata de tutorele de stagiu prin intrebari verbale si scrise iar elevele si-au completat portofoliul personal cu schite de produs si fise tehnice.
In ultima zi de stagiu a avut loc evaluarea finala cand fiecare participanta si-a prezentat portofoliul personal, a rezolvat o proba practica pe calculator si a raspuns la intrebarile tutorelui de stagiu si ale profesorilor insotitori.
Organizatia intermediara Aviva reprezentata de d-na Konstancja Szimura s-a ocupat de cazarea, masa si transportul local. Zilnic ne-a insotit cate un reprezentant al acestei organizatii iar pentru timpul liber am beneficiat de un program consistent constand in vizie la diferite obiective din orasele Wrovlaw si Paczkow, excursii in zone cu inalt potential cultural si istoric. Astfel s-au vizitat centrele istorice ale celor doua orase,  gradina zoologica, fantana multimedia, gradina japoneza, muzeul gazelor, etc. De asemenea, s-au organizat excursii la distante mari cu vizitarea oraselor Kracovia, Auschwitz, a firmei LPP-SA ce desfasoara activitati in domeniul designului vestimentar, minele de aur “Kopalnia Zlota”, castelul Ksiaz, castelul Janski Vrch din Cehia, fortificatiile de la Srebrna Gora, centrul de echitatie “Nasza Szkapa”etc.
Experienta acestui stagiu de trei saptamani in Plonia va ramane pentru elevii participanti dar si pentru profesorii insotitori una de neuitat. Am fost foarte placut impresionati de modul calduros in care am fost primiti si tratati de personalul din organizatiile de primire si intermediara, de modul prietenos in care am comunicat cu ghizii, personalul de servire a mesei, oamenii cu care am interactionat la cumparaturi etc.
 La finalul stagiului am trait sentimente contradictorii: bucurie ca ne intoarcem acasa si ii vom revedea pe cei dragi de acasa dar si tristete, gandindu-ne la experientele placute traite in cele trei saptamani si nu in ultimul rand la prietenii si locurile pe care le lasam in urma.

10 septembrie 2011
Plan școlarizare 2024-2025 Clasa a 9-a

Visitors

Ne pare rau, aceasta platforma nu este optimizata pentru nicio versiune de Internet Explorer !
Va rugam sa accesati acest forum cu alt browser !

Google Chrome Mozilla Firefox Opera
* Pentru aceste browsere garantam functionarea corespunzatoare a platformei !

Daca doriti sa folositi in continuarea Internet Explorer, puteti accesa vechiul website al liceului.
Acesta metoda nu va ofera accesul la forum.

Vechiul website