Site » Proiectul ”Emoții și Comunicare Nonviolentă”
 

Motto: „Nu este vorba despre ce ni se întâmplă, ci despre răspunsul nostru la ceea ce ni se întâmplă – aceea este ceea ce ne doare.” (Stephen Covey)

În perioada 05.12.2022-14.04.2023, Liceul ”Ștefan Procopiu”din Vaslui a implementat  proiectul ”Emoții și comunicare nonviolentă” finanțat de Fundația Nouă ne pasă prin programul de granturi Nouă ne pasă, ediția 2021-2022. Prin acest proiect,  31 de elevi cazați în căminele liceului și care provin din grupuri defavorizate au participat, în perioada ianuarie-martie 2023,  la activități axate pe dezvoltarea abilităților de comunicare și socio-emoționale. Astfel, elevii din grupul țintă, organizați în 2 grupe, au participat la 10 activități datorită cărora  și-au  însușit câteva  instrumente care vor contribui la gestionarea emoțiilor. De asemenea, elevii au primit  un sprijin financiar necesar pentru a acoperi cheltuielile cu cazarea și cartela de masă pe o perioadă de 10 săptămâni (ianuarie—martie 2023).  

Prin activitățile ”Emoțiile noastre”,  ”Rețete emoționale”, ”Gândesc, simt, mă comport”, ”Puterea gândurilor”, ”Gestionarea emoțiilor prin mindfulness”, ”Emoții și stare de bine”, elevii și-au îmbogățit vocabularul emoțional și au înțeles rolul emoțiilor, și-au dezvoltat  abilitățile de identificare, înțelegere și gestionare a emoțiilor, au înțeles relația dintre gânduri, emoții și comportamente și și-au însușit câteva instrumente de autocontrol și reglare a emoțiilor.  

Prin activitățile ”Comunicarea nonviolentă”,  ”Emoții și nevoi”,  ”Comunicarea cu  empatie”, ”Gestionarea furiei prin comunicarea nonviolentă”, elevii din  grupul țintă au descoperit și au exersat  cele 4 componente ale comunicării nonviolente (observarea fără judecată, identificarea sentimentelor și emoțiilor, identificarea nevoilor și formularea cererii), au conștientizat importanța empatiei în viața de zi cu zi și și-au dezvoltat  abilități de  comunicare empatică față de ceilalți și de gestionare a furiei din perspectiva comunicării nonviolente.

Emoțiile sunt o parte importantă a vieții noastre și este necesar ca elevii să dețină cunoștintele și abilitățile necesare pentru a-și înțelege și gestiona emoțiile. Recunoașterea și înțelegerea emoțiilor este o competență esențială pentru autoreglare emoțională și comportamentală, un punct de plecare pentru dezvoltarea comportamentelor empatice și a toleranței. 

De asemenea, proiectul  ”Emoții și comunicare nonviolentă” a reprezentat  o oportunitate pentru profesori în ceea ce privește dezvoltarea competențelor de a proiecta și aplica activități care să contribuie la dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale elevilor. Indiferent de disciplina predată, profesorii trebuie să investească în dezvoltarea competențelor socio-emoționale ale elevilor și crearea unui climat pozitiv în sala de clasă.

11 aprilie 2023
Plan școlarizare 2024-2025 Clasa a 9-a

Visitors

Ne pare rau, aceasta platforma nu este optimizata pentru nicio versiune de Internet Explorer !
Va rugam sa accesati acest forum cu alt browser !

Google Chrome Mozilla Firefox Opera
* Pentru aceste browsere garantam functionarea corespunzatoare a platformei !

Daca doriti sa folositi in continuarea Internet Explorer, puteti accesa vechiul website al liceului.
Acesta metoda nu va ofera accesul la forum.

Vechiul website