Site » Proiectul „Hai la ceainărie!”
 

Suntem încântați să anunțăm startul unui nou proiect educațional cu titlul „Hai la ceainărie!”,  finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Proiectul se desfășoară în perioada august – decembrie, și va oferi celor 25 de elevi participanți oportunitatea de a participa la un scurt program de dezvoltare personală, axat pe îmbunătățirea competențelor socio-emoționale și și a abilităților de gândire critică. Atelierele de lucru au la bază explorarea romanului "Micul Prinț" al scriitorului francez Antoine de Saint-Exupéry. Acest roman, plin de emoție și lecții de viață, este potrivit pentru toate vârstele și ne va introduce într-o lume magică, plină de înțelepciune și lecții de viață.  

De ce dezvoltarea competențelor socio-emoționale?
Într-o lume în continuă schimbare, în care tehnologia și informația domină orizontul, competențele socio-emoționale devin din ce în ce mai importante. Astăzi, educația nu se mai rezumă doar la cunoștințele academice, ci vizează și dezvoltarea personală și socială a tinerilor, pentru a-i pregăti să facă față provocărilor vieții moderne. Dar ce sunt de fapt aceste competențe socio-emoționale? Ele includ abilități precum conștiința de sine, empatia, comunicarea eficientă, gestionarea emoțiilor, luarea deciziilor responsabile și dezvoltarea relațiilor sănătoase. Aceste competențe ajută elevii să își înțeleagă mai bine propriile emoții și reacții, să interacționeze cu ceilalți în mod pozitiv și să se adapteze cu încredere la schimbările din jurul lor. Pe scurt, ele îi pregătesc pe tineri pentru o viață echilibrată.

De ce dezvoltarea abilităților de gândire critică?
Într-o epocă în care informația abundă și schimbările se petrec într-un ritm amețitor, capacitatea de a gândi critic este mai importantă ca niciodată. Dar ce înseamnă, de fapt, gândirea critică? În esență, este abilitatea de a evalua informațiile, de a analiza situațiile sub diferite perspective și de a ajunge la concluzii bine fundamentate. Gândirea critică nu este doar despre a avea opinii puternice, ci și despre a fi deschiși la reconsiderare și adaptare în fața noilor informații. Există vreo conexiune între competențele socio-emoționale și abilitățile de gândire critică? Noi spunem că există deoarece competențele socio-emoționale ne ajută să navigăm cu încredere prin interacțiunile sociale și să ne gestionăm emoțiile iar gândirea critică se îmbină cu empatia, comunicarea eficientă, gestionarea emoțiilor pentru a ne forma o perspectivă holistică asupra lumii. Pentru dezvoltarea abilităților de gândire critică, în cadrul atelierelor de lucru vom aplica metoda celor șase pălării gânditoare prin care elevii vor privi din mai multe perspective o situație-problemă inspirată din romanul ”Micul prinț”.

De ce romanul ”Micul Prinț”?
În anul 2023, se împlinesc 80 de ani, de la publicarea romanului ”Micul prinț”, dar nu acesta a fost motivul pentru care am selectat acest roman pentru a ne fi ghid în această călătorie. Noi credem că acest roman, o alegorie plină de înțelepciune care atinge corzile sensibile ale sufletului nostru și ne provoacă să reflectăm la lumea noastră interioară și la relațiile cu cei din jur, reprezintă un bun însoțitor în călătoria noastră axată pe dezvoltarea competențelor socio-emoționale și a abilităților de gândire critică. Personajele și întâmplările din roman simbolizează trăirile și dilemele noastre personale. Aventura Micului Prinț este un prilej de a-și explora emoțiile de a-și descoperi  sensul în viață și de a-și dezvolta empatia iar asemenea explorări interioare sunt fundamentale pentru dezvoltarea competențelor socio-emoționale. De asemenea, povestea Micului Prinț este o invitație la gândirea critică căci romanul ne provoacă să ne punem întrebări despre sensul vieții, despre valorile și relațiile noastre.

Prin urmare, romanul ”Micul prinț”, o pledoarie pentru prietenie, iubire, comunicare, relaționare, frumusețe, valori umane, ne va ghida pașii în această călătorie de dezvoltare personală axată pe dezvoltarea competențelor socio-emoționale și a abilităților de gândire critică. Vă invităm să fiți alături de noi în această călătorie și noi promitem să vă ținem la curent cu activitățile desfășurate!

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, social, mediu, sănătate, cultural. Valoarea totală a programului este de 500.000 de euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor publice de învățământ preuniversitar și grupurilor informale/de inițiativă.

17 august 2023
Plan școlarizare 2024-2025 Clasa a 9-a

Visitors

Ne pare rau, aceasta platforma nu este optimizata pentru nicio versiune de Internet Explorer !
Va rugam sa accesati acest forum cu alt browser !

Google Chrome Mozilla Firefox Opera
* Pentru aceste browsere garantam functionarea corespunzatoare a platformei !

Daca doriti sa folositi in continuarea Internet Explorer, puteti accesa vechiul website al liceului.
Acesta metoda nu va ofera accesul la forum.

Vechiul website